top of page

1972 - 1974

1972

Januar 1972

01.januar 1972.
un.gif

Kurt Valdhajm stupa na dužnost četvrtog po redu Generalnog  sekretara  Ujedinjenih nacija  od osnivanja  ove medjunarodne  organizacije. Na preporuku Saveta bezbednosti Generalna skupština UN-a izabrala je ovog austrijskog diplomatu i političara da obavlja najuticajniju funkciju u UN. Pre njega ovu funkciju je obavljao burmanski političar U Tant tokom dva mandata (1961-1971). Uprkos opoziciji Valdhajmu je poveren i drugi mandat na čelu UN 1976.godine. Njegovom trećem mandatu usprotivila se NR Kina koja je u Savetu bezbednosti uložila veto na njegov ponovni izbor, pa je 1.januara 1981. položaj generalnog sekretara preuzeo peruanski političar Havijer Perez de Kueljar - Nacistička prošlost Kurta Valdhajma otkrivena je tokom predsedničkih izbora u Austriji 1986.godine. Odlikovan je od strane ustaškog poglavnika i zločinca Ante Pavelića zbog učešća u bici na Kozari. Isto odlikovanje je dobilo još 25 nemačkih oficira. Pripadao je jedinici Hitlerovog Vermahta koja je kod Pljevalja počinila zločine nad srpskim civilima. Državna komisija za ratne zločine FNRJ ga je osudila za ratne zločine 17.decembra 1947.godine.  

Umro francuski pevač i glumac Moris Ševalije, zaštitni znak francuske muzičke komedije. (Rođen: Pariz/Francuska 12.septembar 1888. - Umro: Pariz/Francuska 01.januar 1972.) Ostao je upamćen kao popularni interpretator u operetama i pariskim zabavnim pozorištima. Najzapaženije uloge ostvario je u filmskim muzičkim komedijama „Ljubavna parada“, „Vesela udovica“ i „Žiži“. Napisao je autobiografiju „Moj put i moje pesme“. Neki od ostalih filmova u kojima je ostvario uloge: „Nasmejani poručnik“, „Ćutanje je zlato“, „Imao sam sedam kćeri“, itd.

1888-1972
vreme.png

83

04.januar 1972.

 Pakistan zatražio razgovore sa Indijom posle rata u kojem je poražen, a dotadašnji Istočni Pakistan postao nezavisna država Bangladeš. 

Američka kompanija Hjulit-Pakard (Hewlett–Packard) pustila u prodaju prvi naučni kalkulator (digitron) HP-35 koji je doprineo pravoj revoluciji u daljem razvoju elektrotehnike i računarske tehnologije. HP-35 kalkulator veličine dlana,  dobio je ovaj naziv po 35 tastera rasporedjenih na svojoj prednjoj maski kojima su se mogle izvoditi matematičke operacije sabiranja, oduzimanja, množenja i deljenja ali i trigonometrijske i logaritamske operacije. Dotadašnji logaritamski računar koji je generacijama korišćen od strane naučnika i inženjera pojavom HP-35 je otišao u istoriju. Istovremeno HP-35 je bio prvi HP-ov elektronski uredjaj namenjen potrošačima, dakle ne samo naučnim radnicima već i studentima i svim ljudima koji su svoja interesovanja zasnivali na matematici i naukama bliskim njoj. HP-35 je bio prvi HP-ov proizvod koji je u sebi sadržavao integrisane sklopove i svetleće (LED) diode, tehnologije koje je ova kompanija razvila u svojoj glavnoj istraživačkoj jedinici HP Labs.

35v33q.jpg
07.januar 1972.
kina.gif

 Indija uspostavila pune diplomatske odnose s Kinom, suprostavivši se pritisku SAD. 

Srušio se putnički avion kompanije Iberian Airlines - poginula 104 putnika.  Do avionske nesreće je došlo kada je putnički avion španske kompanije Iberian Airlines udario u jedno od brdovitih uzvišenja ostrva Ibice. Ostrvo je udaljeno oko 80km istočno od španske obale  Sredozemnog mora. Pripada grupi Balearskih ostrva.

09.januar 1972.

U hongkongškoj luci nakon požara potonuo prekookenaski putnički brod Queen Elizabeth. Jedan od najvećih ikada, izgrađenih transatlantskih putničkih brodova Queen Elizabeth (Kraljica Elizabeta) porinut je i pušten u saobraćaj 1938.godine. Izgradnju broda naručila je pomorska kompanija Cunrad Line. Prevozio je putnike između Engleske i SAD na svojoj severnoatlantskoj ruti Sauthempton - Njujork. Izbijanjem Drugog svetskog rata brod je promenio svoju namenu pa su mu putnci postali saveznički vojnici. Velika brzina koju je brod imao je doprinela da uspešno budu izbegnuta dejstva neprijateljskih podmornica pa je tokom rata njime prevezeno oko 750 000 ljudi dok je pri tome  prevalio oko 500 000 milja. Po završetku rata brod je renoviran i opremljen za svoju osnovnu namenu putničkog broda dominirajući severnoatlantskim rutama zajedno sa velikim putničkim brodovima Queen Mary (Kraljica Meri) i SS United States.

преузимање (1).jpg
13.januar 1972.
gana.gif

Vojnim udarom svrgnuta vlada Kofi Abrefa Busie u Gani. Pučem  organizovanim  od  strane policije i  vojske 24.februara 1966.  sa  vlasti je  svrgnut autokratski samoproglašeni doživotni predsednik Gane Kvame Nkrumah. Nkrumah je bio lider nacionalnog pokreta zaslužnog za dobijanje nezavisnosti Zlatne Obale od britanskih kolonijalnih vlasti i njeno ujedinjenje sa Britanskim Togolendom 1956. kada je formirana država Gana. Gana je priznata nezavisnom državom 1957. Kada su stvoreni uslovi, organizovani su slobodni demokratski izbori avgusta 1969. na kojima je pobedila Partija Progresa univerzitetskog profesora Kofi Busie jednog od najvećih  oponenata politike svrgnutog Nkrumaha. Busia je formirao vladu kojoj su u nasleđe ostali mnogobrojni problemi sa kojima se zemlja suočavala prethodnih godina. Liberalizovan ekonomski sistem Gane bio je opterećen velikim dugovima prema inostranim poveriocima. Cena najvećeg izvoznog resursa zemlje kakaa na svetskom tržištu su bile prilično niske da bi se poboljšalo stanje državnih finansija. Vrednost nacionalne valute cedi je opala za 44%. Loša ekonomska situacija u zemlji dovela je do sve većeg jačanja nezadovoljstva njenog stanovništva što je na kraju rezultovalo vojnim udarom 13.januara 1972. godine kada je premijer Busia boravio u Velikoj Britaniji gde je bio na lečenju. Vlast u zemlji je preuzelo vojno rukovodstvo. Busia je umro 1978.godine od posledica srčanog udara.  

преузимање (2).jpg
14.januar 1972.

Umro danski kralj Fridrih IX Danski. (Rođen: Kopenhagen/Danska 11.mart 1899. - Umro: Kopenhagen/Danska 14.januar 1972.) Kristijan Fridrih Franc Majkl Karl Valdemar Georg rođen je u zamku Sorgenfri u  blizini  Kopenhagena  glavnog  grada  Danske 11.marta 1899.godine. Bio je sin danskog kraljevskog para Kristijana X i Aleksandre od Meklenburg-Šverina. Zajedno sa svojim ocem Kristijanom X tokom Drugog svetskog rata i okupacije Danske od strane nacističke Nemačke, aktivno je podržavao danski pokret otpora zbog čega su obojica u periodu od 1943-45.godine bila lišena slobode. Kao najstariji sin kraljevskog para 1912.godine postaje prestolonaslednik danske krune. Pridružuje se Danskoj ratnoj mornarici 1917. Od čina komandanta koji je dobio 1935.godine napreduje do ranga kontraadmirala 1947. Stupio je u brak sa Ingrid jedinom ćerkom švedskog kralja Gustava Adolfa 24.maja 1935.godine sa kojom je imao tri ćerke. Najstarija od njih Margareta II rodjena 1940. nasledila je oca na kraljevskom tronu postavši danska kraljica. Pošto nije imao muškog naslednika bilo je izvesno da će kraljevski presto naslediti njegov brat Knud. Međutim 1953.godine donešen je zakon kojim je u Danskoj uspostavljena promogenitura po kojoj je dozvoljeno da danskog monarha nasledi kćer ukoliko ovaj nema zakonitih sinova. Nedugo nakon obraćanja narodu pred novu 1972.godinu Fridrih se razboleo i preminuo u prestonici u 73-oj godini života. Sahranjen je u dvorištu katedrale Roskilde.   

640px-Frederick_IX_of_Denmark.jpg
1899-1972
vreme.png

72

22.januar 1972.
evropska unija.gif